El Desencanto

EL DESENCANTO. El despertar de un izquierdista de tota la vida: Andrew Anthony. Ed. Planeta.

Es tracta d’un llibre que recomano molt especialment a tots aquells que estiguin disposats a replantejar i qüestionar els tòpics de l’esquerra. Andrew Anthony és un periodista anglès, format en el pensament més correctament progressista de l’esquerra europea, que a partir de l’atemptat a les Torres Bessones de l’11 de setembre de 2001, comença a qüestionar tota una sèrie de valors suposadament progressistes i alguns dels principis de l’esquerra de les darreres dècades. Com és de suposar el seu llibre ha rebut fortes crítiques de l’establishment” progressista.

El llibre és una crítica de profunditat contra el relativisme cultural i aquest sentiment de culpa que ha impregnat el pensament de l’esquerra europea. La part autobiogràfica, el seu origen en el si d’una família de la classe obrera anglesa, el contacte amb el professorat anglès influït pel pensament de l’esquerra més estratosfèrica (fruit de les modes d’importància tercermundista de la dècada dels seixanta i setanta), li van creant un sentiment de culpa i ple de complexes. Les referències i reflexions entorn del seu origen social i a la seva mare són la base alhora d’analitzar les polítiques de multiculturalitat i sobre la immigració a la Gran Bretanya. També posa força èmfasi en qüestionar els tòpics de l’antiamericanisme de l’esquerra.

Anthony denuncia la tolerància d’aquesta esquerra multicultural davant del fonamentalisme islàmic que es produeix a les nostres societats. Posa en evidència molts dels líders musulmans d’Anglaterra, que condemnen el cas de les caricatures daneses i alhora es neguen a condemnar els atemptats terroristes. El cas més emblemàtic serà el del director de cinema holandès, Theo van Gogh, assassinat per un islamista, que produeix “certa comprensió” entre certs intel•lectuals i periodistes d’esquerres; com també el cas de la col.laboradora de Van Gogh i exdiputada d’origen somalí Hirsi Ali.

Un llibre que ens pot ajudar a reflexionar sobre la realitat de la nostra societat i, com des de l’esquerra, no es pot perdre els valors que són universals de la llibertat, la igualtat, la laïcitat i la democràcia.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Llibres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s