El abogado del terror. Jacques Vergès. Director: Barbet Schroeder


Es tracta d’un documental-entrevista d’una factura impecable feta pel director de cinema Barbet Schroeder; director, actor i productor de cinema francès, que va formar part de la nouvelle vague. Són cent trenta cinc minuts que passen volant, una repàs sobre els casos més importants que Jacques Vergès va portar com a advocat, i que permeten fer un repàs a bona part de la història dels anys seixanta, setanta i vuitanta: el règim de Pol Pot, el procés d’independència d’Algèria, els atemptats i segrestos duts a terme per grups palestins durant els setanta, la Baader-Meinhof… i també una visió de personatges sinistres, com el cas Klaus Barbie o el mateix Carlos.

Jacques Vergès és un advocat de pare francès i mare vietnamita, criat a l’illa de Reunion, que ha protagonitzat en les darreres dècades els judicis ben polèmics assumint la defensa de casos de l’extrema esquerra fins a l’extrema dreta. La pel•lícula ens mostra un personatge amb un gran poder de seducció i alhora un gran cinisme. El protagonista no busca justificar la defensa de casos tant contradictoris, el missatge que intenta transmetre és que el seu origen, la França colonial, fa que el seu objectiu sigui anar sempre contra la metròpoli i posar-la en tot moment en contradicció i en evidència davant la història.

Vergès té un llarg historial personal i de casos emblemàtics. S’uneix a l’exèrcit de la França lliure, formarà part durant un temps del Partit Comunista Francès, serà el secretari de la Unió Internacional d’Estudiants. Un dels aspectes més interessants de la pel•lícula és el que fa referència a la defensa del Front d’Alliberament Nacional d’Algèria, i molt especialment el cas de la Djamila Bouhired, una de les tres activistes que posaven bombes a llocs públics freqüentats per francesos a Alger. El cas és que ell s’hi casarà i amb la independència, s’instal•larà amb ella a Algèria.
Un capítol a part és el que es dedica a la misteriosa desaparició de Vergès entre 1970 i 1978. També la seva relació amb Pol Pot i el seu règim de terror, que el porta a defensar Khieu Samphan, que fou president de la Kambodja dels khermers rojos. També s’hi fa referència a tot un seguit de casos vinculats al Front Popular d’Alliberament de Palestina i, de manera destacada, el cas Carlos. Vergès defensarà també Magdalena Kopp, de la segona generació de la Fracció de l’Exèrcit Roig, casada amb Carlos i amb la qual Vergès també hi va tenir una relació sentimental.
La defensa de Klaus Barbie, conegut com el carnisser de Lió, i l’enrenou d’aquest judici a França també ocupa una part d’aquest documental.
Vergès també va assumir la defensa d’alguns dictadors africans i va intentar portar la representació en casos com el de Milosevic i Sadamm Husein.

Tot plegat una bona història de terror, de terror real de la segona part del nostre segle XX. Tal com diu el títol de l’article de Gregorio Moran a les seves “sabatinas intempestivas “ de la Vanguardia “ Una lección de historia con lobos”.

Anuncis

1 comentari

Filed under Cinema

One response to “El abogado del terror. Jacques Vergès. Director: Barbet Schroeder

 1. Oriol Illa

  L’he vista.
  En Vergés és un personatge que sembla destinat a viure en el més absolut desert moral…
  Tot i així, el documental és excel·lent.
  Bon post!
  Oriol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s