Una tormenta sutil de Giles Blunt

Per a mi ha estat una sorpresa força agradable el descobriment d’aquest autor canadenc de novel.la negra. Giles Blunt té d’altres novel.les d’aquest mateix gènere, destacant l’editada en castellà “Cuarenta maneras de decir dolor”. “Una tormenta sutil” està editada en castellà per RBA.
No soc un lector habitual de novel.la negra, tot i que darrerament he tingut ocasió de llegir-ne uns quants autors i autores: la francesa Fred Vargas, com no podia ser d’un altres manera la trilogia d’Stieg Larsson i també l’escriptora sueca Assa Larson amb la seva “Aurora Boreal”, la qual recomano la seva lectura. Assa Larson retrata el món del nord de Suècia i l’integrisme religiós de les sectes cristianes d’aquella societat.
Els protagonistes de les novel.les policíaques de Giles Blunt son dos policies de la ciutat fictícia d’Algonquin Bay de l’estat d’Ontàrio; Jhon Cardinal, anglòfon i Lisa Delorme, francòfona.
Però un dels aspectes més significatius de la novel.la és la incursió al voltant de la història del Front d’Alliberament del Quèbec i la infiltració de la CIA i els serveis secrets canadencs. La història arrenca a partir d’una sèrie de crims que es produeixen a Algonquin Bay. El Front d’Alliberament del Quèbec va ser un grup político-militar que irromp al 1963, propugna la independència del Quèbec amb una barreja de discurs anticolonialista i anticapitalista propi de l’època; amb la influència dels moviments d’alliberament del Tercer Món (Algèria, Vietnam) i el règim castreista. Aquest grup quedarà liquidat al 1970, a partir dels fets que descriu la novel.la, on es canvien els noms dels protagonistes reals. El Front va segrestar al comissionat britànic de comerç i el ministre de treball del Quèbec. El govern canadenc va respondre amb l’estat de guerra i una forta repressió contra el moviment quebequès. En mig dels fets es va produir l’assassinat del ministre quebequès a mans dels segrestadors; tot plegat envoltat de fosques actuacions de la CIA i els serveis secrets canadencs.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Llibres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s