Buchenwald

El passat 12 d’abril el diari El País va publicar el discurs de Jorge Semprún sota el títol “El archipiélago del infierno nazi” en l’acte celebrat a l’antic camp de concentració nazi de Buchenwald.
A l’escrit del meu blog de 21 de març “Reflexions de diumenge” ja ho anunciava, a partir de l’article a La Vanduardia de Gregorio Moran “Jorge Semprún se despide”. Semprún ja anunciava la seva darrera intervenció pública en aquest seixanta cinquè aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Buchenwald.

Rememora l’alliberament d’aquest camp de treball, reflexiona sobre la memòria històrica, el totalitarisme, l’extermini del poble jueu i la configuració d’Europa. A Buchenwald hi van estar personatges tan importants com els polítics francesos Léon Blum, primer ministre socialista i el radical Edouard Daladier. Com també el cas d’Artur London, comunista txec, combatent de la guerra civil espanyola, víctima de la barbàrie nazi i el terror estalinista. London té el colpidor llibre de memòries La Confesión, sobre la “lògica” de la brutalitat estalinista. Artur London, que va arribar a ser viceprimer ministre l’any 1949 serà un dels acusats del procés de Praga de 1952. Costa Gavras va portar el llibre al cinema amb guió precisament de Semprún.
La intervenció d’aquest va tenir una menció molt especial als dos primers soldats de l’exèrcit nordamericà que van entrar a alliberar el camp de concentració, dos jueus d’orígen alemany: Fleck i Tenenbaum.
La lectura de la intervenció de Semprún és del tot recomanable.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Dietari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s