Uns dies a la Catalunya Nord

Després de quatre dies de vacances a la Catalunya Nord, instal·lat a Ceret, he pogut visitar diferents pobles de les comarques nord catalanes.
Ceret, la capital del Vallespir, és un municipi molt agradable i acollidor. Destaquen les seves galeries d’art, i molt especialment, el Museu d’Art Modern: amb pintures de Picasso, Chagall, Herbin, … i escultures també de Manolo Hugué i Maillol. Una autèntica joia en un municipi tant vinculat a l’art. De Ceret impressionen els immensos plataners que hi ha al centre urbà, que en alguns punts sobrepassen els edificis i proporcionen ombra i benestar considerable en les hores de sol. És curiosa també la seva plaça de braus, les arenes de Ceret.
Aprofitant el viatge he pogut visitar dos municipis amb una forta vinculació històrica amb el Masnou: Leucata i Tuïr.
Tuïr és a la comarca del Rosselló, a 23 km del mar i té al voltant de set mil habitants. De Tuïr va venir el primer Maristany que es va instal·lar al nostre poble, del qual som descendents tots els que portem aquest cognom. Bertran Maristany havia nascut a Tuïr i es va casar a la parròquia de Teià al 1653 amb Teresa Bertran-Ciserac. Els pares de Bertran Maristany, Lluís Maristany o Marestany i Deuplà i Joana la seva dona, van néixer i morir en aquest municipi del Rosselló. Bertran Maristany va morir al 1695 i al seva dona al 1709. D’ofici pescador, va estar lligat al barri de pescadors d’Ocata. Aquest barri de l’actual Masnou prendrà aquest nom per similitud amb Leucata, ja que la majoria dels que es van instal.lar provenien d’aquesta zona de la veïna Occitània, ben aprop de Tuïr. Tot plegat va coincidir amb les migracions produïdes per la Guerra dels 30 anys.
L’origen primitiu dels Maristany, però, cal cercar-lo en el topònim del municipi de Marestanh, al departament de Gers, a quaranta quilòmetres de Tolosa de Llenguadoc. Aquest municipi fou fundat pels templers i en l’actualitat només té uns 170 habitants.
Leucata, té en l’actualitat més de 3000 haibtants, es troba al costat de l’estany de Salses i pertany al departament d’Aude. S’hi va produir una batalla famosa al 1637 durant la Guerra dels 30 anys i el setge sobre aquest municipi, amb la derrota de les tropes espanyoles de Felip IV. Després esclatarà dins a Catalunya la Guerra dels Segadors i finalment el Tractat dels Pirineus al 1659, que farà que la Catalunya Nord s’integri al Regne de França.
El Masnou és un municipi de formació recent, amb una història vinculada a Alella i Teià, però també molt especialment a les migracions que es van produir des de la Catalunya Nord i Occitània.

Anuncis

5 comentaris

Filed under El meu poble...

5 responses to “Uns dies a la Catalunya Nord

 1. Trini

  Hola Jaume, està molt be, que veient com has aprofitat el viatge a la Catalunya Nord, també els que llegim el teu bloc, podem apendre una miqueta , en aquest cas de la historia del nostre poble.

 2. quim fàbregas

  Hola Jaume,
  ja que vas estar en terra de frontera, et recomano el llibre “Contrabandistes de la Llibertat” d’Assumpta Montellà en el qual s’hi pot llegir el testimoni de catalans que un cop finalitada la guerra civil van exiliar-se als pobles de la Catalunya Nord i un cop els nazime ocupa França molts d’ells es an dedicar a fer de passadors de jueus, francessos, aviadors aliats,… entre un costat i un altre de la frontera francesa, amb l’esperança que un cop vençut l’exercit nazi alemany, els aliats ajudarien a alliberar l’estat espanyol del feixisme de Franco.

 3. Toti

  Sento possar aigua al vi però, l’origen rosselonenc d’Ocata per via migratòria sembla ser que no té gaire fonament. Fa tres anys vaig haver de llegir-me un estudi-beca (jo diria que part d’una tesis doctoral) sobre els moviments migratoris francesos a la Catalunya costanera als segles XVI i XVII , que desmonta aquesta teoria. Les fonts entre d’altres, és troven a l’Arxiu històric dels Pirineus Orientals en seu a Carcasona, on després d’una analisis demogràfica de Leucata en aquest període no és constata cap element que refermi aquesta teoria galeramurayenca. El mateix “estudi”, ens descriu efectivament l’origen francés, concretament de les regions de l’Aude, Ariège i Alta Gasconya de nombrosos cognoms catalans com Maristany i Millet entre d’altres , que venien com a treballadors temporers a diverses zones dels Principat i que a la llarga una part d’ells acabaran arrelant-se al lloc. Es possible que en Bernat li donés nom al barri, les toponimies són molt semblants però que tingués més col.legues leucatins per aquí sembla ser que no. Com diria el mono de l’anís : “La ciencia lo dice y yo no miento”
  Ah per cert, jo tinc parents a Ceret i als Banys d’Arlés, però aixó és una altre història…
  Apali,
  Salut!

  • Toti,
   el tema de Leucata respon a la historiografia oficial masnovina, ja m’explicaràs aquesta altre línia d’investigació diferent. el que sí és cert és el tema del primer Maristany, de nom Bertran, ja que el seu casament consta a la parròquia de Teià i que provenia de Tüïr; i que el cognom Maristany, prové del Marestaigne, a prop de Tolosa de Llanguedoc. Quan vulguis en parlem.

 4. Ramón Maristany

  Hola Jaume,
  Soc un Maristany, vaig anar a Tuïr i no vaig trovar ni al registre parroquial ni al cementiri cap dels nostres avantpassats.
  On sí que ni ha i molts es a Buenos Aires, Argentina, al Perú i d´altres països llatinoamericans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s