Arrels nòmades de Pius Alibek

S’ha parlat molt d’aquest llibre força interessant de l’iraquà Pius Alibek que viu a Barcelona des de l’any 1981. Aquest filòleg i cuiner ens explica les seves vivències personals fins arribar al nostre el país. Nascut a Ankawa, al costat de la ciutat d’Erbil, actual capital de l’entitat federal autònoma del Kurdistan. Erbil ja exerceix aquesta capitalitat del kurdistan iraquià des de després de la Primera Guerra del Golf del 1991 i la declaració del nord kurd com a zona d’exclusió aèrea.
Alibek pertany a la minoria assirio-caldea que són els que reivindiquen ser els succesors de la població autòctona d’abans de la colonització àrab del segle VII. La llengua pròpia d’Alibek és l’arameu, actualment parlada per unes 500000 persones i estan vinculats a l’església catòlica caldea, unida a Roma. Dins el trencaclosques de les diferents minories cirstianes és la més improtant de l’Irak.
L’autor va explicant la seva vida a l’Irak, des d’Ankawa al sud de Bàssora, la seva estada al seminari, Bagdad, Londres, el servei militar i fins l’esclat de la guerra absurda amb l’Iran al 1980. Quan arribi a Barcelona al 1981 ja no tornarà al seu país.
El llibre va deixant palès el poder cada cop més asfixiant del Baas, instaurant un règim totalitari que culminarà amb Saddan Husein. Malgrat això el país encara gaudia d’una important tolerància religiosa al tractar-se d’un règim laic. Després de la invasió de les potències occidentals, amb la força creixenet de l’islamisme, aquest clima de tolerància cap a les minories, excepte el cas dels kurds al nord, ha deixat d’existir i va produint l’emigració d’aquestes minories cristianes cap a altres indrets.
Un llibre de lectura interessant i per reflexionar sobre el futur de l’Irak, els efectes devastadors del colonialisme, l’islamisme com a ideologia totalitària i l’existència de minories cristianes vinculades a la població orginària d’aquesta zona anterior a l’arabització.

Anuncis

2 comentaris

Filed under Llibres

2 responses to “Arrels nòmades de Pius Alibek

  1. Trini

    Aquest si que em va agradar, i molt, trobo que fa una molt bona descripció d’Irak, i de com el va viure l’autor del llibre.

    • A mi també m’ha agradat força. Vaig estar parlant amb l’autor una vegada a la Festa de la Verema d’Alella, ja que el Pius Alibek va fer el pregó. Ell és d’Ankawa, al costat d’Erbil, ciutat que jo vaig conèixer abans de la invasió de l’Irak.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s