La transparència religiosa

El principi de transparència en una societat moderna és fonamental. La transparència és una de les garanties del funcionament democràtic d’una societat. Aquest principi s’ha d’aplicar a tots els àmbits: en l’administració pública per evitar els casos de corrupció i avançar cap a la bona governança i també cal aplicar-ho a altres àmbits: la universitat, els partits i sindicats i molt especialment als mercats financers. Però també en un àmbit que, malgrat que estigui vinculat a la privacitat de la persona, té una indubtable dimensió social: la religió.
Aquesta reflexió la faig a partir de diferents notícies que afecten a diverses religions que han aparegut aquests darrers dies. Amb la polèmica de la ubicació d’una mesquita a la ciutat de Lleida apareix també el problema de qui i com es financien aquests centres religiosos, com també els seus imans, situació especialment preocupant en determinades zones del país per l’augment d’imans vinculats a corrents ultraconservadores i salafistes. Però també ha aparegut el fet que la fiscalia de Roma investiga al director i a un altre directiu del banc del Vaticà per no haver complert amb les normes internacionals per impedir el blanqueig de diner brut; normes que serveixen per identificar el diner il.legal. Recordem el cas de la fallida del Banco Ambrosiano dirigit per Roberto Calvi, que finalment va aparèixer penjat al Tàmesi de Londres.
La transparència religiosa cal aplicar-la en dos àmbits fonamentals: la societat ha de saber com es financien les diferents religions i també saber quins són els seus postulats i preceptes bàsics per no ser incompatibles als d’una societat democràtica.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Dietari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s