El debat de la pregunta

En el debat sobre de la pregunta que cal formular en la consulta o referèndum del 2014 s’entreveu on tenim el principal obstacle per poder exercir l’anomenat dret a decidir. I és que el problema no és l’Estat espanyol. L’oposició d’aquest a la celebració de la consulta és evident, com també ho és què farà tots els possibles per tal que no es pugui celebrar.
El problema el tenim al propi país. Sota l’enunciat del dret a decidir s’ha anat aixoplugant la majoria de forces polítiques catalanes. L’ambigüitat de la formulació d’aquest dret posa de manifest els problemes que sorgiran a partir d’ara.
Ningú s’imagina cap altra pregunta que no sigui si s’està a favor de la independència o no. Per aquesta raó han sortit al carrer milers i milers de catalans i catalanes. Quan el PSC parla del dret a decidir és evident que no sabem a què es refereixen. Però darrerament s’estan clarificant les posicions per part de Duran i la direcció d’ICV. Què si una tercera via, que els federalistes puguin votar igual que els que estan a favor de la independència, que es puguin escollir diferents opcions … tota una sèrie d’incongruències que es troben fora de tota racionalitat. Qui sigui federalista ha de votar contra la independència. Preguntar sobre el federalisme seria un dels absurd més grans que es poden cometre. El federalisme és cosa de dos, com els matrimonis. De vegades sembla que la proposta és sotmetre la població catalana a una mena de test psicotècnic amb tot un seguit de preguntes.
Com ha passat amb altres processos i referèndums, la pregunta només potser aquella que s’imagina la majoria de la societat catalana, estigui a favor o en contra. Preguntar sobre si el nostre país ha d’aspirar a la independència és la pregunta que tothom espera, altra cosa seria un frau a l’exercici del dret a decidir.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s