Qui té por de la cultura ?

El passat dijous 11 deIMG_7037_04102014_800 desembre el ple de l’ajuntament del Masnou va aprovar per unanimitat el pressupost municipal per l’any 2015. Però malgrat aquest bon resultat va ser un ple ben mogut. El govern va presentar la seva proposta i l’oposició les seves esmenes. Tots els grups de l’oposició, incloent la regidora trànsfuga de CiU, van pactar una sèrie d’esmenes per fer perdre les votacions al govern. Tots els intents anteriors d’arribar a acords van ser inútils, ja que aquesta decisió ja s’havia pres amb anterioritat. Es va prioritzar la demagògia al rigor a l’hora de fer el pressupost. Partides doblades, augments innecessaris sense tenir en compte ni el pressupost executat ni les necessitats reals, esmenes més basades en l’estètica que en els continguts, … També van ser tombades les propostes d’inversions del Govern, obertes sempre a incorporar més demandes de l’oposició, per una llarga llista difícil d’executar em el que queda de legislatura, i més quan es van deixar a 1€ les partides per encarregar projectes tècnics per part de l’ajuntament.

Però el més sorprenent de tot va ser el fet d’anar contra el pressupost de Cultura, especialment per la que ha estat una de les novetats més reeixides d’aquest mandat: l’Espai Escènic Ca n’Humet. Liderats pel portaveu d’ICV, caracteritzat per la seva culturofòbia, van rebaixar a la meitat el pressupost de la programació estable de teatre, música i dansa. Això posa en perill l’actual contracte de gestió de l’espai de Ca n’Humet, la programació estable, el suport a les entitats i grups amateurs del Masnou i la difusió d’aquesta programació. Altres efectes de la retallada en cultura afectaran els convenis amb algunes entitats, la promoció cultural i el patrimoni.IMG_0180_800

Encara sort que no van prosperar altres esmenes més agosarades que afectaven al cicle festiu del Masnou, la Colla Gegantera i altres activitats culturals. Sobre el Ple de Riure no es van posar d’acord: ICV volia la seva disminució i el PP i el GIM directament la seva liquidació. En canvi el PSC proposava un augment de la partida per a aquesta activitat en detriment de l’Espai Escènic; o sigui que el pressupost en arts escèniques es gastaria gairebé tot en tres dies d’estiu en detriment de la programació de la resta de l’any.

Per part dels grups que han promogut aquesta retallada en el pressupost de cultura de l’Ajuntamentdel Masnou, no deixa d’haver una concepció conservadora i arcaica de la cultura. La cultura no és una distracció per passar el temps com pensen alguns. La cultura és un element cabdal que ajuda a cohesionar i avançar a una societat.

El suport a la creació artística i cultural és el nervi d’una societat que es vulgui moderna, culta i avançada. I la cultura també té molt a veure amb l’economia i la promoció. Per això hem engegat projectes com el de Terra de Mar, a partir de la Casa de Cultura, i que aviat serà una realitat. Un projecte que ha rehabilitat el nostre patrimoni, que el posa en valor i el fa atractiu per a tots aquells que vinguin a veure el nostre municipi.

L’Espai Escènic Ca n’Humet té ja un pressupost ajustat, amb l’agreujant del 21% de l’IVA cultural que va imposar el ministre Wert. Ara només faltava que els werts locals el volguessin retallar.

2 comentaris

Filed under General

2 responses to “Qui té por de la cultura ?

  1. Trini

    Ara que la cultura forma una part molt notable i important al nostre poble, no em de deixar que els que tant be defineixes com “els nostres werts locals”, intentin reduir o fins hi tot fer desaparèixer algunes d’aquestes activitats que ells no deuen saber valorar.
    O potser es que si que les saben valorar i veritablement tenen por a la Cultura ?

  2. Montse Sagré

    Tant de bó seguim donant suport a la cultura en aquest poble malgrat els “werts ” locals. Ara tens el suport popular a les urnes, prou de retallades, alguns volen un païs de rucs sense lliure expressió! La cultura no és un luxe, és un dret!.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s