Perfil

El Masnou

Vaig néixer el 29 de maig de 1962 al Masnou, i sóc el gran de sis germans. El Masnou és el poble on sempre he viscut i on comparteixo la meva vida amb la Rosalia i els nostres fills.

De petit, vaig estudiar a l’escola de la Sagrada Família del Masnou, el col•legi de monges del carrer on vivien els meus avis. Després vaig anar als Salesians de Mataró fins als 15 anys, i a l’Institut del Masnou fins a l’entrada a la Universitat de Barcelona. Sóc llicenciat en Geografia i Història, especialitzat en Història Contemporània. Més tard vaig iniciar els estudis de Doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona.

De ben jove, ja vaig participar en la vida associativa del poble, i vaig formar part del col•lectiu de joves Els Quatre Gats (on vaig dur a terme diferents activitats de tipus cultural, ecologista i antimilitarista), del Consell de Joves del Masnou, a la Comissió de Festes, i el fet de declarar-me objector, em va vincular al Moviment d’Objectors de Consciència. Anys més tard, vaig continuar amb la meva trajectòria cívica al Masnou, a l’Associació de Veïns d’Ocata, participant en la fundació del grup ecologista comarcal de la Coordinadora en Defensa de la Serra de Marina, i amb el moviment anti-OTAN.

Les meves primeres feines al món laboral van ser d’administratiu en un taller de confecció. Més tard vaig treballar a la Federació de Municipis de Catalunya i a partir d’aleshores la major part de la meva vida professional l’he dedicada a l’activitat política.

Primers passos dins l’esquerra nacional
Abans d’iniciar la meva militància política l’any 1980, vaig col•laborar en les primeres eleccions democràtiques en la campanya de “Xirinachs al Senat”, amb el BEAN a les eleccions de 1979, i amb Nacionalistes d’Esquerra (NE) a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya l’any 1980.

A l’entrar a la universitat vaig poder formalitzar el meu ingrés a NE, després de les eleccions al Parlament. De seguida vaig formar part del Consell Polític en representació de la comarca del Maresme i també em vaig integrar a l’Assemblea de Joves Nacionalistes d’Esquerra. A les eleccions espanyoles de 1982 vaig formar part de la candidatura de NE per la circumscripció de Barcelona i el 1983, amb 20 anys, vaig encapçalar la llista de Nacionalistes d’Esquerra a les eleccions municipals pel Masnou, sense arribar a obtenir representació.

A les eleccions al Parlament del 1984, NE va promoure una coalició electoral amb els Renovadors d’ERC i Independents: l’Entesa de l’Esquerra Catalana, en la qual vaig participar anant a la llista al Parlament. En voler formalitzar-se com un nou partit polític, tot un conjunt de militants vàrem decidir abandonar el projecte i crear la Coordinació d’Assemblees de Nacionalistes d’Esquerra, que després esdevingué el Moviment d’Esquerra Nacionalista.

Cap als vols del 1985, vaig impulsar la creació de l’Assemblea Municipal de l’Esquerra Independentista, conjuntament amb algunes candidatures municipals independents de l’esquerra independentista, i vam iniciar contactes amb el llavors emergent Moviment de Defensa de la Terra (MDT). L’any 1986, vaig entrar-ne a formar part. Un any després, el 1987, en trencar-se l’MDT, vaig prendre partit pel sector vinculat als lndependentistes dels Països Catalans (IPC) i els col•lectius comarcals, més interessats a intentar dur a terme una pràctica més municipalista. Més tard, vaig participar en l’impuls de l’Assemblea d’Unitat Popular.

Mentrestant, al Masnou es creà la CUP, un col•lectiu que no només tenia una dimensió política, sinó també cívica, fruit de l’activitat de tot un seguit de persones del municipi. En les eleccions locals de 1987, vaig encapçalar la llita i vaig sortir escollit regidor de l’Ajuntament.

Abans de les olimpíades de 1992, vaig ser detingut conjuntament amb tot un conjunt nombrós de persones de l’independentisme dins l’operació dirigida pel jutge Garzón. Vaig ser detingut l’1 de juliol de 1992 i no vaig sortir en llibertat fins l’11 de maig de 1994. Anys més tard, la denúncia de tortures va fer que el Tribunal d’Estrasburg condemnés l’Estat espanyol a indemnitzar-nos pels fets.

L’entrada a Esquerra Republicana de Catalunya
En sortir de la presó, vaig centrar els meus esforços en integrar una part de l’esquerra independentista, que culminà amb la integració de tot un col•lectiu de persones a Esquerra Republicana de Catalunya, la tardor del 1995. Un any després, em vaig integrar a la direcció del partit com a Secretari de Política Municipal i tres anys després vaig ser escollit diputat al Parlament de Catalunya, una tasca que vaig exercir fins el 2003. Aquell any, vaig formar part de la llista de les eleccions municipals per Barcelona, i com a regidor vaig treballar a l’àrea de Ciutat del Coneixement fins l’any 2006, una tasca que vaig compatibilitzar amb la de vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona.

Actualment i des de les eleccions al Parlament l’any 2006, sóc el secretari general del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, un càrrec que em permet seguir treballant colze a colze amb els ajuntaments del nostre país.

Si vols contactar amb mi, em pots enviar un correu electrònic a oliverasmj@gmail.com
o al correu de l’acord pel masnou
acordpelmasnou@gmail.com

Miraré de respondre’t tan aviat com pugui.