BALANÇ I PROPOSTES DE LA POLÍTICA CULTURAL AL MASNOU

foto1 foto3El dimecres 29 d’abril, davant d’una sala Joan Comellas plena, vaig poder fer un balanç de la política cultural d’aquests darrers quatre anys al Masnou. Em va acompanyar el que va ser Conseller de Cultura de la Generalitat en Joan Manuel Tresserras, que a banda de la meva presentació, va fer una reflexió final brillant sobre el sentit de la política i la importància i necessitat de les polítiques culturals com un element bàsic d’una societat cohesionada i moderna.

Fent el balanç d’aquests quatre anys, pel que fa a la difusió artística, destaca la programació estable de teatre, música i dansa de l’Espai Escènic Ca n’Humet. Amb 5.000 espectadors anuals, una programació equilibrada entre amateurs i professionals, i sobretot les millores introduïdes a l’Espai Escènic pel que fa al públic, les condicions escèniques i la seguretat. Això ha anat acompanyat del suport a les produccions locals i la participació en aquelles de creadors residents al Masnou. Mantenir i millorar la programació i els espais d’assaig han de ser una de les prioritats del proper mandat. Pel que fa a les Arts Visuals s’han tirat endavant exposicions individuals i col·lectives, amb col·laboració i suport a entitats com els Amics de la UNESCO o l’Associació de Fotografia del Masnou. En aquest àmbit volem apostar per la formació i el suport a la creació: hem iniciat el conveni amb Blanc de Guix, caldrà donar més difusió a l’Espai d’Art Cinètic Jordi Pericot i el suport als artistes locals.

Hem mantingut el suport al cicle festiu, protagonitzat en bona part per les entitats de la vila. Amb millores a la Cavalcada de Reis, la Flama del Canigó per Sant Joan o els concerts joves. La Festa Major, amb l’impuls de la Comissió de Festes, ha comportat una millora de les activitats i participació en la festa. També ha estat un propòsit de la regidoria de cultura el manteniment dels festivals d’estiu: trobar la sostenibilitat econòmica del Ple de Riure i el suport al Fascurt com dos elements fonamentals de la nostra programació cultural.

La millora dels equipaments han estat un objectiu central: la creació de l’Espai Escènic i les millores a la resta de l’equipament de Ca n’Humet, l’adquisició dels baixos del Casinet i l’impuls a altres equipaments cívics com la Ludoteca, els Vienesos o la sala de la Barqueta completen aquesta xarxa d’equipaments. Ara caldrà continuar amb canvis a Ca n’Humet i un nou equipament a la zona del Bell – Resguard. Tot plegat amb el suport i assessorament al conjunt de la xarxa associativa. Un equipament tant important com la biblioteca Joan Coromines ha generat moltíssima activitat: presentacions de llibres, actes, activitats pensades per als infants, … l’obertura nocturna de la biblioteca en època d’exàmens ha estat una altra fita. Ens marquem com objectiu la realització de la Setmana de les Lletres al Masnou en el proper mandat.

Les polítiques de patrimoni també han tingut un impuls important: la creació del Consell del Patrimoni, el suport a l’activitat dels maquetistes, les activitats destinades a recuperar la memòria històrica, el foment de la recerca local, l’activitat de l’Arxiu Municipal i tots els esdeveniments al voltant del Tricentenari del 1714. Hem restaurat la Creu de Terme i la Casa de Cultura, on s’ha fet una rehabilitació integral recuperant tot el seu valor patrimonial. El projecte El Masnou Terra de Mar, amb finançament europeu i de la Diputació de Barcelona, ha comportat l’actuació a la Casa de Cultura, la Mina Museu i el Parc del Llac. Ara ben aviat implementarem un itinerari patrimonial que recorrerà tot el municipi de punta a punta. La Casa de Cultura ha tornat a obrir les portes com espai d’exposició, centre d’interpretació d’aquest itinerari, exposició de la pinacoteca municipal i també com oficina de turisme.

Ens caldrà continuar treballant per la construcció d’un eix cívic i cultural al Masnou a partir de determinats equipaments com la Casa de Cultura, el Casinet, … i en aquest proper mandat afrontar la rehabilitació del Teatre del Casino a través d’un conveni amb l’entitat que ens permeti una gestió pública d’aquest espai. Aquest serà, a partir de l’estudi fet per la Diputació de Barcelona, un dels grans reptes del proper mandat. No només per una qüestió de gaudir d’un equipament cultural de primer ordre o la rehabilitació d’un patrimoni tant important; sinó també per la construcció d’una centralitat urbana que doni vida al nostre municipi.

El projectes culturals del Masnou han de continuar malgrat la incomprensió de determinats grups de l’oposició que no entenen la cultura com un dels eixos que ha de vertebrar el nostre municipi. La presència en aquest acte de moltes persones i entitats que han format part d’aquest projecte és la millor garantia de continuïtat.

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s